Sy dina egna gardiner!

person Posted By: Tove Söderblom list In: Gardiner On: comment Comment: 0 favorite Hit: 49513

Vi tror att många kan känna igen sig i att det känns extra bra att hänga upp ett par gardiner som man sytt själv. Det är något alldeles särskilt att sy sina egna inredningsdetaljer! Och just gardiner är faktiskt inte så svårt att sy, men det krävs lite tålamod för att sy ett par helt raka gardiner.

Så här syr du ett par moderna multibandslängder:

1. Mät upp ditt fönster och takhöjden i rummet där gardinen ska sitta.

2. Ta med dig måtten till oss på Birsta gardincenter där du hittar ett tyg som du gillar och tillbehör för att sy dina nya gardiner. Eller så beställer du direkt via vår webbutik..

3. Tänk på mönsterpassningen. Om inte så kan det se konstigt ut om mönstret på dina gardinlängder sitter på olika höjder.

4. Nu är det dags att börja sy!

– Börja med att fålla in långsidorna på tyget, 1-2cm på varje sida brukar räcka. Om tyget har stadkanter så bör du klippa bort dem först så att inte tyget drar sig.

– Nåla fast multibandet med de små fickorna längst uppåt och sy fast i överkanten. Tänk på att sätta multibandet åt rätt håll så att hällorna inte kommer inåt. Sy fast multibandet mot överkanten av tyget om du ska hänga dina gardiner i en takskena. Annars kan du lämna ca 2 cm av tyget ovanför för att få ett litet rynkhuvud. 

– Stryk och häng upp gardinen gardinstången innan du fållar nederkanten. Sätt markeringsnålar efter golvet på gardinen för att få exakt mått (golvet kan vara lite snett).

– Fålla nederkanten, gärna med en bredare fåll på 8-10cm för att få ett snyggt fall och tyngd i gardinen.

– Nu är dina gardiner klara att hängas upp!

För dig som inte vill använda dig av multiband på dina gardinlängder så finns det andra gardinband för att få en så snygg gardin som möjligt. Klassiska veckband är alltid snygga men till dem måste man alltid använda sig av fingerkrokar. Det finns massor av olika sätt att vecka med hjälp av fingerkrokar. Här ser du några varianter. Visste du förresten att det finns färdiga kanalband och olika sorters rynkband på metervara? Med dem kan man sy en kanallängd eller en gardin med pennveck.

Dina gamla gardiner kan du enkelt förvandla till en fin duk till vårens och sommarens alla härliga dukningar eller varför inte skänka dem till din närmsta förskola, som uppskattar att få textilier att pyssla med.

Här hittar du våra gardintyger och alla praktiska sytillbehör.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Registrera nytt konto

Har du redan ett konto?
Logga in istället eller Återställ lösenord