Retromönster i gult

person Posted By: Tove Söderblom list In: Gardiner On: comment Comment: 0 favorite Hit: 4497

En god vän ville ha hjälp att fixa nya snygga gardiner i sin lägenhet. Gissa om hon blev nöjd!

I april ringde en kompis till mig som jag inte träffat på väldigt länge. Vi pratade en stund om allt som hänt sedan sist, hur det går på jobbet, hur barnen mår innan den verkliga orsaken till samtalet kröp fram. Kan du hjälpa oss med lite gardiner? Du vet ju hur värdelös jag är på det och nu MÅSTE vi ha något nytt! 

Snäll som man är så ställer man självklart upp.

Någon vecka senare så åkte jag dit med lite tygprover under armen och knackade på. Efter lite kaffe och småprat så var det dags att sätta fart. Det bara kliade i fingrarna på mig att sätta igång. 

Köksgardiner med retromönster

Vi började med köket och nya köksgardiner. Där satt det panelgardiner i ena fönstret och en slät gardinkappa ovanför köksbänken. Jag förklarade för henne att det ska vara mer tyger i fönstren nu och gärna veckat. Det släta och minimalistiska är inte lika modernt längre och panelerna ska bort! Vi tittade på några prover som jag hade med mig och hon fastnade för ett retroinspirerat mönstrat tyg i gult från Pagunette. Det skulle bli så snyggt i hennes kök som behöver både ljus och en färgklick. Vi stod och velade på att sy detta som en veckad hissgardin eller veckade gardinlängder så vi gjorde en kompromiss. Det blev en hissgardin ovanför köksbänken och längder vid bordet.

Takskena i tv-rummet

Mycket nöjda och glada med köket så gick vi in i tv-rummet. Där satt det fortfarande julgardiner kvar i fönstret och min kompis tyckte att det var lite pinsamt. Men jag tröstade henne med att ”julen varar fram till Påska”. Det var ju dessutom bara enfärgat röda så det var ju ingen katastrof. Där satt det traditionella svarta runda gardinstänger på väggen och vi kom fram till att de skulle bytas ut. Min kompis sambo blev dock väldigt bångstyrig då vi pratade om skenor i taket. Han vägrade i sten att skruva i taket - över hans döda kropp! Då jag förklarade att samma moderna skena även gick att skruva fast i väggen med samma resultat så blev det en lyckad kompromiss och han lovade att stå för monteringen. Där beslutade vi oss för att hänga ljusgrå gardin längder i linnelook som heter Boston. De faller så otroligt snyggt och släpper i lagom med ljus så det skulle passa perfekt.

Hotellkänsla i sovrummet

I sovrummet satt det gammaldags spetsgardiner som hennes mormor haft. De var jättefina men  tyvärr hade de sett bättre dagar. Min kompis älskar verkligen dem men insåg även hon att de var dags att lägga in i linneskåpet. Då hon och hennes sambo nyss hade köpt en jättesnygg kontinentalsäng med tjock stoppad gavel så tyckte jag att de skulle få in lite lyxig hotellkänsla i sovrummet. Han jobbar dessutom nattskift och måste sova ibland på dagarna så då passar det perfekt med tjocka mörkläggande gardiner. 

Mitt förslag blev åter igen en skena, men en dubbel sådan. Hasta har tagit fram en dubbelspårig skena med ett långt avstånd emellan spåren så att man kan hänga dubbla veckade gardiner snyggt. Vi beslutade att det skulle bli en sådana skena ifrån vägg till vägg med breda mörkläggande grå gardiner och tunna vita linneliknade gardiner bakom som kikar fram. Det blir verkligen som ett hotell. Lika lyxigt och ombonat. Och lika mörkt när man ska sova. När min kompis sambo insåg att om man skuvar fast skenan i taket i stället för väggen så blir det ingen glipa längst upp för ljuset att smita upp igenom. Då ändrade han inställning och skulle skruva i taket ändå.

En helt ny känsla

I dag var jag dit och hjälpte dem att hänga upp alla nya gardiner. Jösses vad nöjda de blev. Det blev en helt ny lägenhet. Rummen som tidigare känts mörka och små kändes både ljusare och högre i tak. Mer energi och en helt ny känsla i rummen. Det är häftigt vad bara en ny gardinskena kan göra.

De gulmönstrade köksgardinena blev helt underbara. En perfekt färgklick.

Så nu känner jag mig nöjd med dagen. Så kul att kunna glädja någon med mitt intresse och kunskap.

Comments

No comment at this time!

Leave your comment

Söndag Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Lördag Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December

Registrera nytt konto

Har du redan ett konto?
Logga in istället eller Återställ lösenord