Fakta om gardiner

Historik
Det finns dokumenterat att att fönstergardiner har funnits sen 1600talet (i Sverige), det finns även belägg för det finns ännu äldre förekomst av gardiner i andra länder. Filip V av Frankrike beställde gardiner redan 1316 till fyra av hans fönster för slottet Chevauchesuel inför hans kröning.

Vilka olika gardintyper finns det?

Det finns en rad olika gardintyper, läs om det här nedan.

Panelgardiner:  De har en färdigsydd kanal som man trär på gardinstången. De kan användas som en tygdörr för att att täcka garderober eller hyllor med. Fungerar även praktiskt till rumsavdelare.

Hissgardiner: En hissgardin går att hissa upp och ner (därav namnet hissgardin). En stor fördel med dessa är att de ger solskydd samtidigt som dn är så mycket finare än en traditionell persienn. De finns en mängd olika varianter på hissgardiner.

Veckbandslängder: Det är en gardintyp med mycket tyg. Veckbandslängder har ofta en bredd på ca 140 cm. Den har ett band fastsytt på baksidan av gardinen som man trär på veckobandshållare som sedan fästs i gardinstången.

Hällängder: Det är ett mellanting mellan panel och veckbandslängder. De har hällor på baksidan av gardinen som man trär på stången. Bredden är ca 65 till 70 cm.

Hänklängder: Precis som hällängder är det också en mellanting mellan paneler och veckbandslängder. De har hakar på baksidan av gardinen som man trär på stången. Bredden på dessa är ca 65 till 70 cm.

Rullgardiner: Dessa kan användas för att minska insynen och även för att stänga ute solljuset. De finns andra metoder så som markiser och persienner eller vanliga hedliga gardiner men rullgardiner är det enda som totalt mörklägger eftersom de kan gå in i en smal ram så att inget solljus kommer in.

Multibandslängder: Dessa varianter har ett band fastsytt på baksidan av gardinstången där man kan välja vilken upphängningsform man vill använda sig av. Det går att använda veckbandshållare, eller hak/hällängds-metoden.

Multiband är en ny typ av band som man sitter påsytt på baksidan av gardinen.

De finns lite olika sätt att hänga upp gardinen med.

1. Färdig kanal att trä stången.
2.Hällor- som man trär på stången vilket gör att gardinen veckar sig fint.
3.Fingerkrokar – (Vanligt veckband)
4. Waveupphängning – med rynkbandskrokar.

Hur sköter man en gardin?
 
Ni hittar gardinskötsel om ni går in under Skötselråd

Vad gör en gardin för hemmet?

Jo, en gardin formar ditt fönster och gör det mer tilltalande.
En inredning med gardiner hjälper dig att modellera ditt fönster proportioner och utseende. Det gör att du kan skapa stämning genom att släppa fram eller hindra ljus från att komma in i rummet. Gardinen ger också insynsskydd från dina grannar.

Köksgardiner gör så ditt kök får en mer hemtrevlig miljö samtidigt som det kan lyfta upp hela köket.

Gardiner hjälper även till att dämpa ljud, vilket gör att de även kan skapa ett rofylld stämning i rummet. Ett rum utan gardiner ger oftast ett kallt och stelt intryck.

Det finns en många olika typer av gardiner, de kan signalera olika saker så som romantik eller lantliga miljöer.

Kan man ha gardiner till båten?

Ja, men det krävs lite finess, du kan använda dig av gardinstänger men de är svårt att få dem att sitta fast utan att borra hål i “väggen” på båten. Är det dessutom tunt material på dessa väggar kan du borra genom väggen. Skruv med mutter på insidan är de bästa men kanske inte det snyggast alternativet samt är det risk för läckage. Det går också att använda dig av självhäftande kardborrband men hållbarheten kanske inte är optimal.
Har du en ny båt så är chansen goda att det redan finns gardinstänger inkluderad då är det bara att använda dessa.

Kan man ha gardiner i rum med barn i?

Har du barn eller planerar på att skaffa barn så kan det vara bra att veta att det finns en rad olika barngardiner med olika mönster som passar både tjejer som pojkar.
I barnkammaren (om du har små barn) så passar det bäst med korta gardiner så att inte barnet sliter ner gardinen och stången. Gardiner kan, med hjälp av strykband, kortast ner. På så vis så slipper du sy och klippa i onödan. Med hjälp av ett strykjärn så justerar du enkelt längden på din gardin och vill du förlänga så går det.

Jag vill testa att sy gardiner själv, är det svårt?

Det är enkelt att sy gardiner själv, du kan köpa gardinmaterial och sätta igång. De flesta sy gardiner själv för att spara på pengarna men de finns de som helt enkelt tycker det är trevligt att skapa själv.
I regel syr man raka sömmar, det är inte svårt. Det har du säkert gjort någon gång i ditt liv, kanske i skolan? Det som kan vara lite knepigt är att du måste anpassa metervaran efter fönsters storlek

Din sida där du kan läsa allt om gardiner online